SCIPRESS FORMA
Forma, Vol. 16 (No. 4), pp. 367-374, 2001
Original Paper

Space of SHINDEN Residential Complex (SHINDEN-ZUKURI)
Part 1. Lighting from the Side

Morihiko Yasuhara1, Koichi Iibuchi2 and Muneyasu Okazaki1

1Department of Architecture and Environment Systems, Faculty of Systems Science and Technology, Akita Prefectural University, Honjo 015-0055, Japan
2Department of Architecture, Faculty of Engineering, Tohoku University, Aramaki, Aoba-ku, Sendai 980-8579, Japan

(Received November 14, 2001; Accepted January 16, 2002)

Keywords: Shinden, Side-Light, Darkness, Architectural Space, The Tale of Genji

Abstract. It is shown that all the light in the interior of SHINDEN residence came horizontally from the side, and there was no light from the top of the architecture. It is emphasized that the light from the side characterized the interior space of SHINDEN residence.


[Full text] (PDF 968 KB)